Dünyanın en olağanüstü arkeolojik buluntularından biri olarak kabul edilmesine rağmen, Çin’in ilk imparatorunun büyük mezarına büyük ölçüde dokunulmamıştır. Bu da tarihçiler, arkeologlar ve halk arasında tartışmalara sebep olmuştur. Gelin Çin’in ilk imparatorunun mezarına neden dokunmaktan çekiniyorlarmış öğrenelim.
Çin’in ilk imparatoru Qin Shi Huang’ın 2.000 yıldan daha uzun bir süre önce inşa edilen büyük mezarı, eski Çin uygarlığının ihtişamının bir kanıtı olarak günümüzde hala duruyor.
Mezar oldukça geniş ve çok sayıda yeraltı odasına, saraya ve karmaşık geçitlere ev sahipliği yapıyor.
Mezarı en ünlü yapan şeylerden biri ise 1974 yılında keşfedilen ”Terracotta Ordusu”, bir diğer adıyla da ”Toprak Askerler”.
Mezar aslında 1920 yılında bulunmuş fakat askerleri gören çiftçi korkmuş ve askerleri tekrar gömmüş.
Çin’in ilk imparatoru olan Qin Shi Huang’ın ölümsüzlüğe olan takıntısı ve iksirler gibi yaşamı uzatan uygulamalara yönelik arayışları mezara bir takım yeni entrikalar ekledi.
Temeli dörtgen şeklinde kazılmış olan mezar, boyları 183-195 cm arasında değişen yaklaşık 8000 toprak askere, 520 ata, 150 süvari ata ve 130 savaş arabasına sahip.
Diğer yandan mezar kompleksi Çin kültürü ve ulusal kimliği için büyük önem taşıyor ve mezarın açılması, imparatorun son dinlenme yerini bozmak ve geçmişe müdahale etmekle ilgili etik sorunları da gündeme getiriyor.
Mezar kompleksinin açılması, arkeologları, tarihçileri, bilim adamlarını ve korumacıları içeren büyük bir ortak bir çaba gerektiriyor.
Çin’in ilk imparatorunun Büyük Mezarı, bugün hala tarih, arkeoloji ve insan merakı arasındaki karmaşık bağlantının sembolü olmaya devam ediyor
Siz bu eşsiz mezarlık hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!