Yorgunluktan nasıl kurtulacağınızı bilmek ister misiniz? Kanıtlanmış ipuçlarını deneyin…

Posted by

Yorgunluktan nasıl kurtuluruz?

Doğanın yardımıyla yorgunluktan nasıl kurtulurum?

Yorgunluktan nasıl kurtulacağınızı bilmek ister misiniz? Yorgunlukla mücadele ettiğimiz mevsim bahardır. Doğanın canlandığı, etrafımızdaki her şeyin çiçek açtığı güzel bir dönem ama aynı zamanda birçok insan için kendini yorgun, uykulu ve enerjisiz hissettiği bir dönemdir. Bu durumun nedeni nedir ve bununla nasıl mücadele edilir?

Bahar yorgunluğu nedir ve neden oluşur?

Bahar yorgunluğu, bazı kişilerin kıştan bahara geçiş sırasında yaşadığı bir dizi semptom için kullanılan bir terimdir. Bu belirtiler şunları içerir:

  • yorgunluk ve uykusuzluk
  • enerji ve konsantrasyon kaybı
  • sinirlilik ve ruh halleri
  • bağışıklığın azalması ve daha sık soğuk algınlığı
  • baş ağrısı ve kas ağrısı
  • tatlı ve yağlı yiyeceklere duyulan özlem

Bu nedenle bu bir hastalık değil, organizmamızın ışık koşullarındaki ve sıcaklıklardaki değişikliğe verdiği tepkidir. Kışın günlerin kısalması ve güneş ışığının yoğunluğunun azalması, melatonin (uyku hormonu) ve serotonin (mutluluk hormonu) gibi hormonların üretimini etkiliyor. İlkbaharda günler uzar ve güneş daha da güçlenir, bu da vücudumuzun yeni bir ritme uyum sağlamasını gerektirir. Ancak bazen bu adaptasyon yeterince hızlı veya sorunsuz gerçekleşmez ve bu da yorgunluk hissine yol açar.

Kaliteli dinlenmeyle kendinizi şımartın

Bahar yorgunluğunu yenmeye ne yardımcı olur?

Bu koşulları hafifletmenin, ruh halinizi ve canlılığınızı iyileştirmenin birkaç yolu vardır.

Düzenli bir uyku programı sürdürün. Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmaya çalışın; ideal olarak akşam 22:00 ve sabah 6 civarında. Uyku kaliteli ve kesintisiz olmalıdır.

Dengeli bir diyet yiyin. Diyetinize bol miktarda meyve ve sebze, tam tahıl, protein ve sağlıklı yağlar ekleyin. Tatlı, alkol, kafein ve nikotin tüketiminizi sınırlayın.

Bahar yorgunluğunu sağlıklı bir yaşam tarzıyla atlatabilirsiniz

Bol miktarda sıvı tüketin. Dehidrasyon yorgunluğa, baş ağrısına ve konsantrasyonun azalmasına neden olabilir. Günde 1,5 ila 2 litre su veya diğer gazsız, şekersiz içeceklerin içilmesi tavsiye edilir.

Temiz havada hareket etmek. Fiziksel aktivite vücuttaki kan dolaşımını iyileştirmeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, endorfin (neşe hormonu) salgılamasına ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca güneşte hareket etmek vücuda kemikler, dişler ve ruh için önemli olan D vitamini sağlar.

Adaptojenik etkiye sahip doğal maddeler kullanın . Adaptojenler vücudun stresi daha iyi yönetmesine ve vücuttaki diğer değişiklikleri uyumlu hale getirmesine yardımcı olan bitki özleridir. Adaptojenlerin toksik olmaması ve vücut fonksiyonlarını mümkün olduğunca az bozması gerekiyor. Diğer etkilerinin yanı sıra ruh halini iyileştirmeye ve vücuttaki enerji miktarını artırmaya da yardımcı olurlar.

Pembe turpgil bitkisi

Pembe turpgil bitkisi

En iyi bilinen ve en etkili adaptojenlerden biri İskandinavya, Sibirya ve Kanada gibi soğuk iklime sahip bölgelerde yetişen Rhodiola rosea’dır . Bu bitki geleneksel olarak artan veya uzun süreli stresin, depresyonun ve yorgunluğun etkileri gibi çeşitli sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Bunun için Sibirya’ya gitmenize gerek yok, eczaneden alabileceğiniz preparatlar arasında kuşburnu kökünden elde edilen farmasötik kalitede ekstraktlar yer alıyor.

Kuşburnu yorgunluk karşıtı bir savaşçıdır

Misket limonu, anti-stres, anti-depresan, antioksidan ve immünomodülatör etkiye sahip rosavinler ve salidrosidler adı verilen maddeleri içerir. Bu maddeler beyindeki serotonin, dopamin ve norepinefrin gibi ruh halimizi, motivasyonumuzu ve öğrenme yeteneğimizi düzenleyen nörotransmitterlerin düzeyini etkiler. Çemen otu ayrıca ağrıyı azaltan ve mutluluk hissini artıran beta-endorfin üretimini de destekler.

Kuşburnu bu nedenle “bahar yorgunluğu” yaşayan kişiler için oldukça uygundur. Fiziksel ve zihinsel performanslarını artırmalarına, hafızayı ve konsantrasyonu geliştirmelerine, kaygı ve sinirliliği azaltmalarına ve ruh hallerini iyileştirmelerine yardımcı olur.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir